Hva skjer - se her!

Logobilde hva skjer se her 

 

Gudmund Balsnes

trillle, rulle, kjevle ...

… bake kake. Eller lefse. Eller flatbrød eller krotekake. Uansett kommer du ikke unna et godt kjevle hvis du skal stelle til med flat bakst. 

- Jeg begynte med dette da jeg blei pensjonist, forklarer Gudmund Balsnes i det lille verkstedet hans bak huset i Hamran i Lyngdal. – Men det å lage kjevler har en lang tradisjon i min familie, så jeg har lært av far min.

Mange kjevletyper
På høvelbenken ligger kjevlene på rekke og rad. Glatt kjevle, rillekjevle, rutekjevle, krotekakekjevle, brødtrille og barnekjevle. Samt et par krumkakepinner. Mønstrene er tradisjon, og mange kommer med egne ønsker.
- Ruter og riller på et kjevle må ikke være for spisse, forteller han, - for da ringer kundene og sier at kjevlene er for «skarpe». Da skjæres eller stikkes leiven så den går i stykker. Derfor er jeg nøye med at toppen av riller og ruter skal være flate. Det er nøyaktighetsarbeid, dette, for de er ikke mer enn et par millimeter dype.

Kjevletyper LR
Ingenting å si på variasjonene

Glatte kjevler er beregnet til å rulle ut en deig fram og tilbake. I et rillekjevle er som regel mønsteret formet i en spiral, sånn at leiven rulles ut til sidene mens en kjevler. Det samme gjelder rutekjevler – de fordeler deigen jevnt utover, og den blir som regel fordelt til å passe en 60 cm takke. Det er mest vanlig for lefser og flatbrød.

Og om du ikke visste det fra før av, så kan han fortelle at ei «krotekake» er til rask kaffemat der deigen først rulles ut med glatt kjevle, og så gis mønster med krotekakekjevlet. Det er altså mest ment til å lage mønster med.

Rillekjevle LR 2

Eksempel på rillekjevle. Legg merke til nøyaktigheten som kreves for hver rille - hand made!

Brødtriller og krumkakepinner
- Brødtriller har mange utfordringer. De brukes til å «knekke ned» brøddeigen når den hever på takke.

Krumkakepinnene har han en egen utforming på. De er vanlig kjegleformede, men Gudmund har laget et spor fra tuppen og innover, sånn at krumkakene kan formes lettere når en tar dem ut av jernet.
- De sparer en for å brenne fingrene. Du må ha to, for den ene kan ligge til kjølning og byttes når neste er ferdig.

Nytt emne LR 
Nytt kjevleemne under bearbeidelse

Bjørkeemner
- En må bruke riktig fin bjørk, sier Gudmund, og viser fram emner som ligger til tørk på trevet oppunder taket i verkstedet. – Det er vanskelig å få tak i fine kjevlematerialer sjøl nå, for det kreves fine, rette trær. Før gikk jeg i skogen og fant materialene sjøl, og de måtte ligge og naturtørkes i ca fire år før de kunne brukes. Derfor har jeg nå begynt å kjøpe emner fra en møbelfabrikk. Emnene skal være tørka ned til ca 14 prosent luftfuktighet, som tilsvarer vanlig husfukt.
- Jeg begynte med dette da jeg blei pensjonist, forklarer Gudmund Balsnes i det lille verkstedet hans bak huset i Hamran i Lyngdal. – Men det å lage kjevler har en lang tradisjon i min familie, så jeg har lært av far min.

Materialene er 4 ganger 4 rommer, men han kan også ta andre dimensjoner og sette dem sammen til kjevleemner.  De bearbeides med stor nøyaktighet i dreiebenken. Håndtakene er faste, og må være glatte og gode å holde i.

Kommende generasjoner og lange garantier
Gudmund lager altså barnekjevler. Fine, små kjevler som er makne til de store.
- Skal en videreføre tradisjonene, må også barna ha godt verktøy, mener han.

Gudmund Balsnes har også en ganske spesiell garanti:
- Jeg leverer med en generasjons garanti! Men den garantien har bare vært brukt en gang, da et av kjevlene mista en bit på håndtaket. Mannen fikk nytt kjevle med en gang.

Vann er tabu
Kjevler skal rengjøres med en tørr børste, omtrent som en oppvaskkost. Eller en kan bruke lefsepinnen til å pirke ut eventuelle deigrester som samler seg i rillene.
- Men ikke vann! Absolutt aldri vann – ikke en gang en fuktig klut! formaner han. Ikke oppbevar kjevlet i en fuktig kjeller eller andre steder med høy luftfuktighet, heller. Vanlig, tørt hus med 15 til 20 grader er fint. Eller en absolutt tørr kjeller.
Fukten trekker inn i kjevlet på begge sider, og gjør at det ikke beholder fasongen, men blir det Gudmund kaller «ei vogge». Det sier seg sjøl hvordan det ser ut.

Kjevlemakeren i Hamranveien har en trivelig hobby, sier han.
- Det begynte i det små og på folkemunne. Men etter at jeg fikk opp ei hjemmeside, har det tatt helt av. Jeg leverer over hele landet, fra nord til sør. 

Vil du vite mer? Kontakt Gudmund Balsnes ved å klikke her.

- Jeg begynte med dette da jeg blei pensjonist, forklarer Gudmund Balsnes i det lille verkstedet hans bak huset i Hamran i Lyngdal. – Men det å lage kjevler har en lang tradisjon i min familie, så jeg har lært av far min.

 

 

Tags: sommer i Lyngdal, husflid, Alleen, Alleen sentrum, hvaskjerilyngdal, kjevler, lefsebaking, Balsnes, brukshåndverk

byggvell

handelsparken

knottenkro

sorlandsbadet

sparebanken sor

RSS